Gyakran Ismételt Kérdések 

Hány éves korban lehet elkezdeni a Ninjutsu tanulását?

8-10 éves kor alatt küzdősport-harcművészet űzése még bonyolult lehet, túl nagy koncentrációt és fegyelmet követelhet meg a gyermekektől, addig bármilyen más koordinációfejlesztő gyakorlatokkal érdemes őket fejleszteni, olyan sportágakkal érdemes jó alapot adni nekik. Kiemelten az úszás és a labdajátékok, valamint a kúszó-mászó, futó-ugró feladatok segítik őket mind fizikai, mind mentális fejlődésükben. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy szigorúan tilos ezzel a korosztállyal foglalkozni, hiszen a harcművészet minden jellegű mozgástípusra és gyakoroltatási módszerre kitér, fő- illetve kiegészítő sportágként a Ninjutsu kiváló mindenki számára.

Kb. 12 éves korra mindenkiben kialakul egy kezdetleges, de viszonylag stabilabb személyiség, ahol az ember körülbelül el tudja dönteni, mi az amit szeret, így elhivatottabban, saját döntése miatt jön hozzánk, nem pedig a szülő unszolására, ami sem a gyereknek, sem az edzőnek nem jó. Vannak gyerekek, akikkel már 5 évesen is lehet foglalkozni, hatalmas eredményekkel. Mindannyian mások vagyunk.

 

Milyen testalkatom kell, hogy legyen, milyen leszek, ha itt edzek?

A Ninjutsu-hoz nem kell jó testalkat és dagadó izom, hogy jó legyél benne, hisz nem(csak) egy sportágról, hanem egy művészetről, magáról az életről szól, melynek mindannyian részei vagyunk és ahol minden összefügg mindennel. Semmit nem lehet kizárni, vagy nem létező dolgokat hozzáadni, különben megtagadnánk a természetét az életnek, melyre tudásunkat és természetesen az edzéseinket alapozzuk. Mindennek és mindenkinek megvan a maga szerepe.

Bizonyos sportágakkal szemben, melyeket nem lehet űzni, ha nem rendelkezel az adott előképzettséggel, (nem létezik kövér, profi magasugró) adottságokkal, a Ninjutsuban ezek a tulajdonságok nem játszanak szerepet. Mindenki ki tudja venni a maga részét, annyit kap vissza, amennyit belerak. Alacsony-magas,cingár- kövér, fiatal-öreg, férfi-nő, kezdő-profi egyaránt képes elsajátítani a személyiségéhez és testi adottságához legjobban illő dolgokat, melyeket nemcsak az edzésébe, de mindennapi életébe is be tud építeni. Amilyen változást biztos, hogy érzékelni fogsz magadon, az a jobb fizikai és mentális állapot, valamint az emelkedett önbizalom, és jó közérzet.

 

Hogy néz ki egy edzés?

Változó. A Ninjutsu annyira szerteágazó művészet, hogy kevés lenne egy edzés, hogy bemutassunk mindent. Létszámtól, az edzőhelytől, a csoport fizikai és mentális állapotától, rangjától függ, milyen jellegű az aktuális edzés, mivel mindenkivel másképp kell foglalkozni.

Amire minden edzésen számíthatsz, az a bemelegítés , Taijutsu (pusztakezes küzdelem) és/vagy fegyveres foglalkozás, majd edzés végén erősítés-nyújtás és a legvégére egy kis beszélgetés. Vannak edzések, ahol a bemelegítés 5 perces és végig Taijutsu-val foglalkozunk, mindig azzal foglalkozunk a legtöbbet, ami épp aktuális és nagy hangsúlyt helyezünk rá.

 

Hogy néz ki az első edzés?

Az edzésen egyszerű, praktikus és hatékony technikákat és alapelveket mutatunk meg Neked, hogy ízelítőt adjunk, kb. így dolgozunk, ezzel és ezzel foglalkozunk. Fontos, hogy az oktató, mint ember szimpatikus-e neked, maga a sportág szimpatikus-e neked, valamint maga az oktatási módszer szimpatikus-e neked. Ha mindháromra igen a válasz, akkor van értelme folytatni. Neked kell felmérned, hogy ez a Te "sportod"-e.

 

Milyen ruhában kell edzenem?

Kényelmes edzőnadrág és póló, amit nem sajnálsz, ha beleizzadsz, koszos lesz, elszakad stb, benti és kinti edzéseinknek megfelelő öltözékben jelenj meg! Bent elég csak egy zokni, vagy teremcipő. 2 hónap után a fekete karate ruha vagy ninja ruhát követeljük meg. Akik csak Streetsmartot (utcai-katonai önvédelmet) szeretnének tanulni, az kap majd egyenpólót, nadrág teljesen mindegy.

 

Kell-e sportolói/harcművészeti múlttal rendelkeznem, hogy itt edzhessek?

Természetesen nem. Kezdőként és haladóként is boldogulni fogsz és szívesen látunk. Viszont vannak bizonyos harcművészeti stílusok, melyek lassíthatják egymást a fejlődésben, ám vannak stílusok melyek kifejezetten összeegyeztethetőek.  (Pl. a Karate az Aikidoval összeegyeztethető, a Modern Wushu összeegyeztethető a Tai Chi-vel, persze csak egy bizonyos szintig, utána kialakul, wushu-vagy tai chi képességei vannak a gyakorlónak. De a Kenjutsu és a Judo már ellentétes alapelvekkel dolgozik, "rontják egymás minőségét", nehezebben tanulható egyszerre a kettő, lassabb a fejlődési folyamat.

Azt is fontos megjegyezni, hogy abbahagytad-e korábban űzött sportjaidat-harcművészeteidet, vagy párhuzamosan szeretnéd űzni a Ninjutsuval. Korábban tanult alapelveidet és tapasztalataidat beleültetheted mostani tanulásodba, illetve, ha zavarja , "átalakítható". Valamint dolgozunk az összeegyeztethető művészetek közti egyensúlyon, mindenképp munka lesz vele. Ütni valószínűleg nem kell újra megtanulnod, kitérni, védekezni, visszatámadni nehezebb lesz elsajátítani, mintha "tiszta lappal" érkeztél volna, hiszen korábbi reflexes beidegződéseidet kell kitörölni, hogy újraírhassuk.

 

Van-e küzdelem az órákon?

A ’küzdelem’-kifejezést több módon is értelmezhetjük. Ha a páros Taijutsu- vagy muto dori(fegyveres támadó fegyvertelen védekező ellen) gyakorlatokat lassú tempóban végezzük, akkor van küzdelem minden edzésen. Ha a kesztyűs bunyóra gondolsz, akkor nincs. Illetve van, ha a gyakorlók elértek egy olyan szintet, ahol a Taijutsut gyors tempóban sérülés okozása nélkül tudják végezni, és van rá külön igény, de hagyományosan nem tartozik a Ninjusu oktatási tematikájába ez a fajta küzdelmi forma.

 

Van-e vizsga és ha van, akkor milyen? Kötelező-e vizsgázni? Milyen fokozatok vannak?

Természetesen vannak vizsgák, ám nem kötelező letenni őket. A tanuló a gyakorlástól lesz ügyesebb, nem a vizsgától. Mint a fentiekben említettük, mindenki ki tudja venni a maga részét, így ha valaki profi akar lenni, vagy csak hobbiszinten szeretné űzni a Ninjutsut, mindenre van lehetőség. Az oktató így is-úgy is csak annyit tud kihozni a tanulójából, amennyit a tanuló szeretne saját magából.

A vizsgák menete a következő: egy legalább 3 fős bizottság előtt történik, ami az oktatók- és/vagy fekete övesekből áll. Fokozattól és létszámtól függően az év bármely időszakában, de főleg a nyári táborokban van lehetőség. Meg vannak adva szintenként a technikai tudás, erő-követelmény, valamint az elméleti rész is, mely lehet szóbeli, vagy írásbeli. Ezeken kívül, ha a tanuló szeretné javítani az esélyeit a sikeres vizsga érdekében, felajánlhatja, hogy olyan gyakorlatokat is végrehajt (helyesen), amiket már tanult, de nem tartozik az ő vizsgakövetelményéhez, ám az magasabb szintű. A vizsga részeredményeit összeadjuk, és az alapján dől el, hogy sikeres-e. A tanuló kérheti, hogy nem-vizsgázó társai jelenlétében, vagy távollétükben szeretne vizsgát tenni, valamint dokumentáljuk-e a vizsgamenetet (kamerázzunk), vagy ne. Dokumentáció esetén többletköltséget számolunk fel.

A fokozatok 10 kyu-tól (tanuló fokozat) 15 danig (mesterfokozat) terjednek. A világ összes országában max 4 danig lehet vizsgázni. Efölött vagy Japánban a mesterek jelenlétében, vagy az arra a japán mesterek jóváhagyásával kijelölt mesterek jelenlétében tudsz vizsgát tenni. Vizsgáid akkor lesznek hivatalosak, amint kifizetted a vizsgadíjat és a sikeres vizsgák után az okleveledet. Kb. 3 hónapot várni kell, míg kipostázzák utána az általad megadott címre.

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni az Ninjutsu-t?

Ahogy a mondás tartja: „a jó pap holtig tanul”. De ha a teljes technikai és elméleti repertoárra szűkítjük le a kört, akkor se mondhatunk konkrétabbat, mivel mindig van mivel foglalkozni, és a tanulótól függ, milyen gyorsan halad és mennyit képes szinten tartani, illetve fejlődni. Mivel stílusunkban nincs formagyakorlat, kevés az erőnlét, valamint néha nevetségesen egyszerűek a technikai elemek (ennek ellenére meglepő, milyen hatékonyak), viszonylag gyorsabban lehet haladni más stílusokhoz képest. A Ninjutsu tipikusan nem az a fajta harcművészeti stílus, melyet tizenévekig csinálsz és addigra talán elkezdesz tudni valamit.  Bizonyos alapelvek, melyeket máshol is tanítanak, hamarabb kerülhetsz a birtokukba, mint más stílusokban, mert nálunk kevesebb, vagy nincsen előkövetelménye.